Tato zkratka nefunguje, tato zkratka je hazard.
Na seriálu Adikts je obdivuhodné, jak velkou vlnu emocí a zájmu způsobil jen pár dní po svém uveřejnění. A to napříč laickou i odbornou veřejností. Vyjadřují se poskytovatelé adiktologických služeb, jednotliví pracovníci, odborné společnosti, známé osobnosti, politici, běžní diváci. Přáli bychom si, aby stejné emoce a zájem způsobovala skutečnost, že již více než 12 měsíců je pražská síť adiktologických služeb bez jednoho kontaktního centra.
Tento „seriál“ neúspěchu, zkratka, která měla zázračně vyřešit situaci na jedné městské části, nefunguje. Politický hazard, za který, jak se zatím zdá, nikdo nechce převzít zodpovědnost a nenachází statečnost, aby ji vyřešil. Situace, která nemá vítěze, tikající bomba ohrožující veřejné zdraví, prohlubující nedostupnost nízkoprahové péče. Vyčerpaní pracovníci, klienti služeb, kteří vypadli zcela mimo systém služeb.
A toto se děje v dikci a s vědomím politické reprezentace tohoto města, koordinačních orgánů státní správy i samosprávy. Vše se děje v rozporu s protidrogovou strategií města a na vzdory výzkumům popisujících nedostatečnou dostupnost služeb. Na úkor veřejného zdraví, hospodárného nakládání s veřejnými financemi, na úkor kvality života ve městě. Tento „seriál“ má také sílu. Je ze života, prožíváme ho na vlastní kůži. Based on a true story, dalo by se říci. Jen toho humoru ubývá, pokud tam někdy nějaký byl. A místo špatného hodnocení na ČSFD nás může stát mnohem víc.
Pojďme diskutovat o kvalitě seriálu, jeho kinematografické kvalitě a kvalitě jako preventivního nástroje. Připomínáme, že o potřebách sítě adiktologických služeb v Praze ale už diskutovat není potřeba. Toto je velmi reálný a velmi naléhavý problém. Situaci je potřeba řešit a to urychleně.